Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

5 ország, ahol virágzik a blockchain
5 ország, ahol virágzik a blockchain

A kriptovaluta megjelenésével sokan mélyen a digitális pénztárcájukba nyúltak – a jelenségre a különböző országok kormányai más és más módon reagálnak.  Miközben egyesek próbálják visszaszorítani az iparágat, mások pont megragadni próbálják a lehetőséget, hogy előnyt kovácsoljanak a szektor gyors növekedéséből.


Azok az országok, amik jó érzékkel felismerték a technológiában rejlő potenciált, most új törvényeket és rendeleteket dolgoznak ki, amik tovább segítik az iparág növekedését. Ezzel a lépéssel újabb blockchain és kriptovaluta cégeket sikerül bevonzaniuk.Íme, 5 ország, amik, kedvező kripto-jogrendszerük miatt, az elkövetkezendőkben a leendő blockchain cégek elsődleges célpontjai lehetnek.


Svájc – „A Crypto Valley”


Ez a hegyes-völgyes európai ország főként arról ismert, hogy a banki világban jóval a súlycsoportja felett játszik. Most pedig már a kriptovalutára is kiterjesztette a figyelmét.

Svájcban kifejezetten a kriptovalutának kedvező rendeletek léptek érvénybe, aminek hatására az Ethereum és Tezos cégek rögtön ott alapították meg a székhelyüket.

A legtöbb Svájcban fellelhető blockchain cég egy Crypto Valley-nek nevezett területen székel. Ez a térség igen közel található Zug városához, aminek célja, hogy egy globális centrumot alapítson a blockchain és kriptovaluta vállalkozásoknak.  Olyan híreszteléseket is lehet hallani, hogy az Ethereum blokkláncon digitális identitásokat készítenek a Zug-ban élőknek.

Svájc elsőként dolgozta ki azokat az irányleveket, amik segítenek a helyi startup-oknak, hogy vállalkozásukat a helyi szabályzásokkal összehangban, ICO-val (Initial Coin Offering) indítsák be. Ez szabad utat biztosított a kripto cégeknek, hogy adománygyűjtéssel tőkére tegyenek szert, illetve elősegítette, hogy a Föld minden szegletéből jelentős finanszírozási források áramoljanak az országba.


Japán – Virtual Currency Girls


Japán fő ismertetője, hogy az ősi hiedelmeket és rituálékat futurisztikus, high-tech társadalommal ötvözve, egy engimatikus rendszert épített ki.

Talán pont ez az oka, hogy a Bitcoin megteremtője, Satoshi Nakamoto pont japán álnevet választott magának (bár sokan úgy tartják, hogy a rejtélyes alapító, vagy alapítók inkább Európából, vagy Észak-Amerikából származnak).

De a lényeg, hogy a Bitcoin egy csapásra meghódította az országot. Egészen 2006 óta, amikor a Bitcoin Cash -t támogató Roger Ver felbukkant Japánban, az érdeklődés mind a mai napig folyamatosan nő. A japán Yen a globális bitcoin forgalom több mint 50%-át teszi ki, a kriptovalutát pedig hivatalosan is törvényes fizetési eszköznek nyilvánították. Na meg, éppen itt született meg az első kriptovaluta témájú J-pop banda – a Virtual Currency Girls.

Mindez Japán ösztönző szabályozási rendszerének eredménye, ahol jócskán kerülnek olyan témák, problémák terítékre, amik a világ más részein még csak fel sem merülnek: ilyen például a privacy coins, aminek működését a legtöbb ország csak most kezdi megérteni, azonban Japánban ez a kérdéskör már a bíróságokat is bejárta.

Ez a kedvező jogszabályi környezet jelentős vállalati érdeklődést teremtett meg. Tech cégek, kereskedők, bankok kezdtek el kriptovalutával foglalkozni. Ebből fakadóan, a bitcoin fizetési eszköz lett, lehetővé vált a kriptovaluta átváltása és egyre több beruházó fektetett be, hogy a szektor tovább fejlődhessen.


Dél –Korea – A harmadik legnagyobb bitcoin piac


Japán közeli szomszédja, Dél-Korea is becsatlakozott, hogy a kriptovalutának kedvező intézkedéseket hozzon.

Japán és az USA után, Dél-Korea a harmadik legnagyobb piac a Bitcoin kereskedelemben, illetve Etherieum piacot illetően az első helyen áll. Azonban Dél-Koreában nem mindig volt közkedvelt a kriptovaluta a hatóságok körében, 2017-ben, Kína példáját követve, a koreai kormány is teljes tilalmat rendelt el az ICO-val kapcsolatban.

A döntést felülírták, amikor felröppentek azok a tervek, hogy az ország létrehozza a saját blockchain városát Busanban, a svájci Crypto Valley-ről mintázva. Ez persze ahhoz vezetett, hogy a kormány megengedőbb ICO szabályozást fogadott el, illetve azt is bejelentették, hogy ők kívánják vezetni a negyedik ipari forradalmat – azt, amit majd a blockchain robbant ki.Gibraltár – a szerencsejáték kikötőjéből „kripto-kikötő”


Valószínűtlennek tűnhet, hogy a Spanyolország déli csücskén elhelyezkedő apró brit terület a kroptovaluta paradicsoma lenne. Azonban, Gibraltár ott volt az elsők között, akik megteremtették a kriptovaluta keretrendszert a blockchain technológia számára, még 2017 májusában.

Ez az átfogó jogszabályzás eltörölte azt a bizonytalanságot, ami még megfigyelhető volt más országokban, ezzel nagyon is csábítóvá téve a gibraltári törvénykezést a kriptovalutával foglalkozó vállalatoknak.

Egy, blochchain fejlesztőknek és befektetőknek is biztonságos környezet realizálásával az ország azt reméli, hogy megismételheti az offshore online szerencsejátékkal elért sikereit.

A szektorban tevékenykedő cégek tömegei érkeztek Gibraltárra, amikor az ország egy olyan szabályozási rendszert vezetett be, ami a szigorú engedélyezési eljárást kedvező adózási feltételekkel ellensúlyozta.


Malta – A blockchain sziget


Málta mediterrán szigete a kriptovaluta és blockchain kereskedelem központjába pozícionálta magát. Az alacsony vállalati adók, és egy olyan kormány, ami törekszik haladó szellemű előírásokat hozni, egyértelmű invitációt jelent a kripto cégeknek.  Ez a szemlélet sok exchange céget és start-up-ot csalogatott Málta napfényes partjaira.

A szabályozási rendszer kiépítése mellett, Máltán azon is dolgoznak, hogy a blockchain technológiát a társadalom különböző rétegeibe is integráják. Például blockchain cégek számára közösségi munkaterek épültek, illetve az egyetemeken olyan karokat és programokat indítottak, amik fő fókuszában a kriptovaluták állnak. Az ilyen és hasonló intézkedések hatására kapta Málta a Kripto-sziget becenevet.

Sokan remélik, hogy az Európai Unió legkisebb tagjaként, Málta jogszabályzási törekvései majd hatással lesznek az EU döntéseire és példaként szolgál a többi tagország törvényhozói számára is.


(Forrás)


***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minőségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!


2020.07.31.