Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Figyelem, fejlesztők: az Android nem másodhegedűs többé
Figyelem, fejlesztők: az Android nem másodhegedűs többé

Hosszú ideig az iOS felhasználóké volt a világ – a legjobb alkalmazásokat számukra fejlesztették. Az Egyesült Államokon belül az okostelefon és táblagép piac tulajdonképpen az iPhone és az App Store szinonimái voltak. Viszont a világ többi részén a felhasználók az Androidot preferálták, és 2015-re már ez tette ki az okostelefon szállítmányok 80%-át.

Csak idő kérdése volt, hogy ez az alvó óriás felébredjen. Rengeteg oka van annak, hogy miért nem lesz többé az Android az iPhone másodhegedűse. Ez pedig felrázhatja az egész mobilpiacot.


Néhányan nem akarnak várni az 5G-re

Az Apple valamikor idén, vagy 2021 elején fogja kiadni az 5G képes készülékeit, több, mint egy évvel azután, hogy a Samsung bemutatta a sajátjait. Ez azt jelenti, hogy azok a fogyasztók, akik nem akarnak várni egy 5G-képes telefonra, kénytelenek lesznek Androidot venni. Ezzel az Apple hátrányba kerül, ahogy Robert Cozza, a Gartner elemzője nyilatkozta a ZDNet-nek: „Az 5G lehet az a funkció, ami újra felkelti a vásárlók érdeklődését a legjobb eszközök iránt, és feljebb tolja az árakat.”Csökken a hűség az Apple iránt

Egy Bank My Cell jelentés szerint az iPhone-ok megtartásának aránya 15%-ot esett 2019-ben, amit alátámaszt, hogy az iPhone X felhasználók több mint 25%-a cserélte Androidra a készülékét. Összehasonlítva, a Galaxy S9 felhasználók csupán 7.7%-a váltott iOS-re. Ezen felül az iPhone eladások csökkentek mostanában, köszönhetően a felhasználók vágyának, hogy tovább megtartsák készülékeiket. Más szavakkal, kevesebb iPhone-t vesznek, és nem cserélik le őket olyan gyorsan, mint régebben.

De mi ez a csökkenés? Az egyik oka az anyagi kimerülés. Ahogy egy Gartner jelentés megjegyezte, a fogyasztók kevésbé hajlandóak ezer dollárt kiperkálni egy olyan telefonért, mely nagyjából ugyanazzal a funkcionalitással rendelkezik, mint a mai Androidok. A másik, hogy erős vetélytársra akadtak a Samsung és Huawei féle cégek személyében, akik középkategóriás telefonokat is árulnak.

Hogy biztosra menjenek, az Apple erre úgy reagált, hogy több középkategóriás telefont árulnak. Ám még ezzel együtt is, egy új iPhone 11 majdnem hétszáz dollár. És míg simán el tudsz költeni 2000 dollárt egy Androidra, de tudsz venni egy megfelelő minőségűt már kétszázért is.

De nem csak az Apple prémium árkategóriája tántorítja el a vevőket; az Android eszközök és az appok folyamatos fejlődése is odacsábítja őket.


Az Android telefonok egyre jobbak

A legújabb Android eszközök vannak annyira jók, sőt, még néha jobbak is, mint az iPhone megfelelőik, főleg az olyan aspektusokban, mint az akkumulátor, képernyőméret és -felbontás és memória. Ezek a funkciók az alacsonyabb ár mellett visszautasíthatatlannak bizonyulnak a vásárlók részéről.

A személyre szabás szintén könnyebb Androidon. Ahogy a Digital Trends rámutatott pár hónapja, a testreszabhatóság az Android fő erőssége: „Nagyon könnyű változtatni a layoutot, widgeteket hozzáadni, és akár a teljes felhasználói felületet megváltoztatni különböző launcherek segítségével.” Az Apple-nek ezzel szemben van egy nagyon merev elképzelése arról, hogy hogyan kellene kinéznie egy telefonnak, és nem könnyítik meg azok dolgát, akik ezt meg akarják változtatni.Az Android appok fejlődnek az eszközökkel együtt

Kétségkívül az Apple találta fel a mai alkalmazás-ökoszisztémát, és ez sokáig hatalmas előnyt adott nekik piacon. Egy ideig az iOS sokkal többet kínált a fejlesztők számára, ezért úgy tűnt, hogy a legjobb, ha a fejlesztők erre koncentrálnak. Ez azt jelenti, hogy egészen mostanáig az alkalmazásfejlesztők az idejüket és energiájukat iOS alkalmazások fejlesztésébe fektették, és teljes mértékben másodlagosként kezelték az Androidos verziót. Az Androidos appokra mindig később jöttek a fejlesztések, és ezt a felhasználók észrevették. Ahogy Jerry Hindenbrand rámutatott az AndroidCentral-ban „… néhány alkalmazás olyan nevektől, amiket mindenki ismer, nagyon gyenge az iOS verziójához képest.”

De az Androidnak is megvannak a maga előnyei. A Google Play kevésbé korlátozó, mint az Apple Play Store-ja, mely utóbbi tulajdonképpen egy fallal körbevett kert. Az Android fejlesztők csupán öt dollár fejében publikálhatják alkalmazásaikat a Google Play Store-ban. Innentől kezdve nem meglepő, hogy 500 ezerrel több alkalmazást számlál az Android.

Most, hogy az Android készülékek jobbak lettek, és nagyobb részét képezik a piacnak, több fejlesztő fektet időt és energiát abba, hogy ugyanolyan minőséget hozzanak mindkét platformon. Ez természetesen nem mindig könnyű. Az iPhone egyetlen gyártótól származik, míg Android telefonokat rengetegen gyártanak. Olyan appot fejleszteni, ami minden eszközön hibátlanul működik, nagyon nehéz.


A végeredmény

De mit is jelent ez a fejlesztők számára? Egészen nyugodtan feltételezhetjük, hogy hamarosan az Egyesült Államokban is egyenlő piacra tesz szert az Android, nem csak a világ többi részén. Ez pedig azt jelenti, hogy a fejlesztők, akik teljes mértékben az iOS platformnak dedikálják a munkájukat, bekorlátozzák a piaci lehetőségeiket. Itt az ideje felhagyni azzal a gondolkodásmóddal, hogy az Android másodlagos az iOS-hez képest.


(Forrás)


***


Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minőségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!


2020.06.23.