Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Hogyan készülj fel egy IT szakmai utazásra
Hogyan készülj fel egy IT szakmai utazásra

Mielőtt elutazol valahova, készülj fel a hardver-, infrastruktúra- és szoftverbeli kihívásokra.Számtalan lehetőség van kevésbé fejlett és távoli területeken dolgozni, ahol az internet-lefedettség és az elérhető technológia nem olyan magas szintű, mint a mi első világbeli városainkban. Fontos tudni, hogyan készülj fel a helyi technológiai helyzetre. Mivel az állapotok nagymértékben változnak a Föld körül, szinte lehetetlen specifikus tanácsot adni a legtöbb területhez, de van néhány átfogó információ, ami segíthet.


Emellett mielőtt elindulsz, tudj meg a hely általános IT és telekom helyzetéről annyit, amennyit csak lehet, így egy kicsit jobban fel tudsz készülni a lehetséges buktatókra.


Tervezés az elérhető harverre és infrastruktúrára


 • Még sok városban is az internetkapcsolat általában drága, lassú és megbízhatatlan nagyméretű letöltésekhez. Ne felejtsd el, hogy az internetlefedettség, sebesség és költség nem valószínű, hogy meg fog egyezni a távoli területeken.


 • Az elektromos ellátás is megbízhatatlan lehet, inkonzisztens feszültséggel. Ha viszed a számítógéped, vigyél magaddal túlfeszültség-védelmet is – bár tapasztalat szerint a feszültség nagyobb valószínűséggel esik le, mint megugrik.


 • Mindig hasznos, ha van nálad néhány kézi szerszám, mint például egy csavarhúzó vagy egy rádiós fogó a számítógép-hardver javításához. A tartalék részek hiánya pedig nem csak az alap hibaelhárítást nehezíti meg, bár megérheti kiszedni a még használható részeket egy halott gépből.Tervezés az ott található szoftverekre


 • Feltételezheted, hogy az ott található operációs rendszerek nagy része a Microsoft Windows valamilyen formája lesz. Emellett számíts rá, hogy nagy részük nem lesz hivatalosan licenszelve, el lesz maradva mind a frissítések, mind a biztonsági javítások terén, és meg lehetnek fertőzve akár több vírus és malware által is.


 • Arra is számíts, hogy a legtöbb szoftvert ehhez hasonló állapotban találod, licensz nélkül és verziókkal lemaradva a legújabbhoz képest. Ezek az állapotok elkeserítőek az open-source szerelmesei számára, de jelenleg itt tart a világunk, messze nem ott, ahol szeretnénk.


 • Bölcs dolog az összes nem általad üzemeltetett Windows rendszert potenciális fertőzöttként kezelni. Célszerű az általad használni kívánt fájlokat egy pendrive-on tárolni, így, ha (vagy inkább amikor) a pendrive megfertőződik, csak újraformázod veszteség nélkül.


 • Vigyél magaddal ingyenes antivírus szoftvert, mint például az AVG vagy az Avast, mellettük a legfrissebb vírusdefiníciós adatbázissal és víruseltávolító és helyreállító programokkal, mint a Sophos és a Hirens Boot CD.


 • Az internetet nem, vagy csak rendszertelenül elérő gépeken kihívás frissen tartani a szoftvert. Ez különösen igaz a webböngészőkre, melyek gyors kiadási ciklusokon mennek keresztül.


 • Vigyél magaddal javító diszkeket néhány Microsoft operációs rendszerhez, és bizonyosodj meg róla, hogy tartalmaz szervízcsomagokat a Windowshoz és a Microsoft Office-hoz is.Tervezés az általad vitt szoftverre


Nincs is jobb módja a nyílt forráskódú szoftverek előnyeinek közvetítésére, mint más embereknek megmutatni. Itt következik néhány ajánlás ezen a téren.


 • Amikor összegyűjtöd a vinni kívánt szoftvert, bizonyosodj meg róla, hogy olyan verziót szedsz le, ami teljesen offline is telepíthető. Gyakran a legfeltűnőbb letöltési linkek csak csonkok, melyeknek utána szüksége van internetre a komponensek letöltéséhez. Ezek nem fognak működni, ha rossz (vagy egyáltalán nem elérhető) internetkapcsolattal rendelkező területen vagy.


 • Emellett szerezd be a szoftver 32 és 64 bites változatát is. Míg a 32 bites gépek egyre ritkábbak, meglehet, hogy találkozni fogsz eggyel, ilyenkor pedig jobb a felkészültség.


 • Két okból is létfontosságú, hogy legyen nálad egy bootolható Linux verzió. Először is, fel tudod használni adatok kimentésére egy súlyosan károsodott Windowson. Másodszor pedig ez egy szuper módja, hogy megmutasd a Linuxot anélkül, hogy telepítened kellene valakinek a gépére. Erre a célra megfelelő disztribúció a Linux Mint, mert a grafikus felülete elég hasonló a Windowshoz, hogy ne riassza el a felhasználót, és tartalmaz kellő mennyiségű alkalmazást.


 • A nyílt forráskódú alkalmazások lehető legszélesebb választékát vidd magaddal – nem számíthatsz rá, hogy valamit le tudsz majd tölteni az internetről.


 • Amikor csak lehetséges, a nyílt forráskódú programjaidat hordozható formában vidd, hogy telepítés nélkül is fussanak. Nagyon könnyen el lehet rontani a Windows gépeket azzal, hogy sok programot telepítesz, majd letörölsz, és a hordozható appok megkerülik ezt. Sok open source program rendelkezik hordozható verzióval a Windowshoz, köztük van például a Libre Office, GIMP, Blender és az Inkscape is.


 • Okos ötlet néhány üres diszket magaddal vinni, hogy oda tudj adni néhány nyílt forráskódú szoftvert biztonságosabb eszközön, mint egy pendrive.


 • Ne felejts el a projektedhez szükséges programokat és erőforrásokat vinni.Forrás

***
Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minoségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!