Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Hogyan lehetek profi webfejlesztő?
Hogyan lehetek profi webfejlesztő?

A webfejlesztő az a személy, nevezzük programozónak, aki különböző programozási nyelveken weben futtatható programokat, szoftvereket hoz létre. Ezek a szoftverek az esetek egy részében weboldalak, máskor webes alkalmazások.


A webfejlesztő által készített szoftver a böngészőprogramban fut, ami most már mindannyiunk életének részévé vált, hiszen nem csak otthon, a munkában, de a hordozható okos eszközöknek hála út közben is folyamatosan velünk van.Nincs annál menőbb dolog, mint egy olyan szakmát űzni, amelynek terméke a világon szinte minden emberhez eljut. Cikkemben azt próbálom meg összeszedni, hogy a webfejlesztő szakma előnyei mellett milyen kihívásokkal bír és mi tesz egy szakembert igazán profivá benne.


Milyen előnyökkel jár a webfejlesztő szakma?


A webfejlesztői szakma vonzó, többek között azért, mert …


 • már jó ideje a vezető hiányszakmák között szerepel nem csak Magyarországon, de szinte egész Európában is.
 • jól fizető állásokat kínál
 • a programozási nyelvek, platformok a világon mindenhol egységesek, így bárhol elhelyezkedhetsz
 • a szakmai nyelv szinte mindenhol az angol
 • akár távolról, home-office-ban is dolgozhatsz
 • ha elég ügyes vagy, akkor szabadúszóként is űzheted
 • az iparág gyorsan fejlődik, így mindig a felkapott technológiák közelében lehetsz
 • a sztereotípiákkal szemben jellemzően csapat munka, ahol remek közegben dolgozhatsz együtt más fiatalokkal A számtalan előny mellett azonban igazán profi webfejlesztővé válni nem egyszerű feladat. A kihívások bizonyos szempontból az előbb felsorolt előnyökkel együtt járnak:


 • többfajta programozási nyelvet is ismerned kell
 • folyamatosan képezned kell magad, újabb és újabb technológiákat kell elsajátítanod
 • a programozás mellett ahhoz, hogy csapatban tudj dolgozni, jó kommunikációs készségre lesz szükséged
 • magas szintű elsősorban szakmai angol nyelvtudást igényel
 • ha szabadúszóként helyezkedsz el, akkor kiváló idő menedzsmentre, vállalkozási és marketing ismeretekre is szükséged leszMitől lesz valaki profi webfejlesztő?


Tudja mihez ért és mihez nem

A profi webfejlesző tisztában van azzal és reálisan látja, hogy mihez milyen szinten ért és mi az, amihez nem. Így csak olyan feladatot vállal el, amit képességei alapján magas szinten el tud végezni. Ha pedig úgy látja, hogy nem elég kompetens, akkor inkább nemet mond. Ez egyúttal sok kellemetlenségtől kíméli meg azokat, akikkel együtt dolgozik.


Up-to-date portfóliója van

A profi webfejlesző folyamatosan vezeti legfrissebb referenciáit portfólió oldalán, így az érdeklődők azonnal képbe kerülnek, hogy mikor, milyen területeken, milyen tapasztalatot szerzett. A legjobbak a projekt listájukat képekkel és a projektben résztvevők/ügyfelek ajánlásaival is ellátják.


Nem vállalja túl magát

A profi webfejlesztő képes reálisan megbecsülni egy projekt kifutási idejét és nem vállal be új munkákat abban az esetben, ha azt látja, nem fog tudni határidőre teljesíteni. A hangsúly itt a reális becslésen van, mivel egy webfejlesztés projekt különböző okok miatt akár sokkal hosszabbra is nyúlhat az előzetesen tervezettnél. A gyakorlott szakember korábbi tapasztalataira támaszkodva reálisabban tudja megbecsülni egy projekt idő igényét, mint egy kezdő.Minden esetben specifikációt készít

A profi webfejlesztő még a kisebb munkák esetében is pontos, írásos specifikációt készít, mert tudja, hogy csak ennek birtokában lehet az előzetes megállapodásoknak megfelelően teljesíteni. Tehát határidőt és árat csak a felek által közösen jóváhagyott specifikáció alapján lehet tartani.


Naprakész az iparági újdonságokkal kapcsolatban

A profi webfejlesztő folyamatosan követi az iparági trendeket és újdonságokat. Ennek köszönhetően széles látókörrel rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy egy adott feladathoz a leginkább alkalmas technológiát, programozási nyelvet, keretrendszert válassza ki.Megnézi a konkurens termékeket

A profi webfejlesztő a projekt megkezdése előtt utánanéz a hasonló konkurens termékeknek, mert tisztában van vele, hogy bármit is talált ki az ügyfél, valaki valahol ezt korábban már megcsinálta és a versenytársak termékeiből sokat lehet tanulni.


A felhasználóknak dolgozik

A profi webfejlesztő tisztában van vele, hogy kik fogják használni az általa készített szoftvert és figyelembe veszi a célközönség sajátosságait. Nem informatikusoknak fejleszt, hanem a célközönségnek, akik lehetnek tinédzserek, de akár 60+ korosztály is.Figyelembe veszi a cég üzleti- és marketing céljait

A profi webfejlesztő tisztában van azzal, hogy az általa készített szoftvernek nem csak a felhasználói igényeknek kell megfelelnie, de a megrendelő üzleti céljait is teljesítenie kell. Ez pusztán azt jelenti, hogy a fejlesztés során meg kell felelni olyan kritériumoknak, amelyek célja, hogy a termék üzletileg is sikeres legyen.


Újrahasznosít

A profi webfejlesztő nem akad le egy megoldhatatlan probléma esetén, hanem tudja, hogy hol, milyen webes fórumokon tud segítséget kérni. Az esetek többségében pár jól irányzott Google keresés is hatékony tud lenni.Sokat és jól kommunikál

A profi webfejlesztő sokat és jól kommunikál a projektben résztvevőkkel, mert tudja, hogy sok ember közös munkája vezet egy projekt sikeréhez. A megfelelő minőségű kommunikáció segít a projektben résztvevőket tájékoztatni arról, hogy hol tartanak a munkálatok, milyen problémák adódtak, milyen információkra vár ahhoz, hogy a munkát folytatni tudja.


Jól tud csapatban dolgozni.

A profi webfejlesztő jól tud csapatban dolgozni, mert a nagyobb munkák esetében más fejlesztőkkel, designerekkel, UX-esekkel, projekt vezetőkkel, szövegírókkal, SEO tanácsadókkal és még egy sor másik szakemberrel kell összehangolni a munkáját ahhoz, hogy a projektet sikerre vigyék. A csapatmunka azt is jelenti, hogy megfelelő empátiával kell viszonyulni ahhoz, hogy a projektben résztvevőnek eltérő igényei vannak, és ezeket kell közös nevezőre hozni.Rálátása van a projektben résztvevő többi szakmára is

A webfejlesztéshez egy sor egyéb szakma kötődik szorosan, amelyekre általában mind megvan a csapaton belül a megfelelő szakember. A profi fejlesztő nagy vonalakban ismeri ezeknek a szakmának a főbb jellemzőit annak érdekében, hogy rálátása legyen a teljes folyamatra és arra, hogy a saját tevékenysége mellett még mire van szükség ahhoz, hogy a kész termék sikeres legyen.


Dokumentál

A profi webfejlesztő dokumentálja a munkáját, mert tudja, hogy bármi is történik vele, fontos, hogy mások át tudják venni a projektet és be tudják fejezni a félbehagyott fejlesztéseket.Türelmes 

A profi webfejlesztő türelmes az ügyfél igényeit és kéréseit illetően. Mert bizony vannak olyan esetek, mikor látszólag értelmetlen, felesleges döntés születik az ügyfél részéről, ilyenkor mindent elkövetünk az általunk javasolt megoldás megindoklása érdekében, de el kell fogadni, hogy a végső döntést az ügyfél mondja ki.


Jól bírja a nyomást

A programozási szakasz általában a projektek végén helyezkedik el. Ezt sok esetben hosszas kutatás, egyeztetések, tervezés, design előzi meg és bizony előfordult, hogy ezekre a folyamatokra túl sok idő megy el és magára a webfejlesztésre már nem marad. Ilyen esetekben folyamatosan nagy nyomásnak vannak kitéve a webfejlesztők, amit nem könnyű megfelelően kezelni.


Rugalmas

Kisebb cégek esetén gyakoribb az, hogy a webfejlesztő egy nap során több különböző ügyféllel és projekttel is foglalkozik. Sőt gyakran beesik egy sürgős munka, amikor mindent félbe kell hagyni és átállni egy másik feladatra, ami persze nem kellemes, de meg kell tanulni együtt élni vele.Tesztel

A profi webfejlesztő tudja, hogy a munka nem ér véget azzal, hogy a szoftver működik, fontos a tesztelés és hibakeresés annak érdekében, hogy ne élesben derül ki egy esetleges hiba.


Utánkövet

A profi webfejlesztő tudja, hogy a munka legtöbbször nem fejeződik be a kész szoftver átadásával. Az esetek többségében ilyenkor indul az éles tapasztalatgyűjtés, amelynek eredményeképpen előfordul, hogy vissza kell térni a tervezéshez majd pedig ismét a webfejlesztéshez. Ezek az utánkövetések

rengeteg tapasztalattal szolgálnak azzal kapcsolatban, hogy a kész digitális termék hogyan állja meg a helyét a piaci környezetben.


Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minoségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!


2019.11.04