Amit megtanultam az első évemben szoftverfejlesztőként

A következő cikk Lekha Surasani, szoftverfejlesztő története.


Túl vagyok az első teljes évemen szoftverfejlesztőként, és meg kell mondjam, csak úgy elrepült.Ez alatt pedig rengeteg dolgot tanultam, így szerettem volna egy kis időt fordítani arra, hogy visszatekintsek, és mindezt megosszam.


Mentorálás


Egy ideig lebecsültem a mentorálás szerepét a szakmai fejlődésben. Sok időbe telik egy jó mentort találni, és őszintén, én még mindig nem fordítottam időt a keresésére.Ehelyett arra koncentráltam, hogy a lehető legtöbbet tanuljak a csapatomban dolgozó senior mérnököktől. Szerencsére elég jó kapcsolatom lett velük ahhoz, hogy karrierrel kapcsolatos kérdéseket is feltegyek nekik. Néhány példa a leggyakrabban feltett kérdéseimre:Legyél a saját támogatód


Tapasztalataim szerint amikor új munkahelyre mész junior fejlesztőként, a munkatársaid minden lehetőségnél alá fogják becsülni a képességeidet. Olyan feladatokat kaptam, melyek egyszerűek, érdektelenek és túlságosan könnyűek voltak.Ez azért volt nagyon frusztráló, mert éreztem, hogy kezdem megunni a munkámat, hiszen nem kaptam megfelelő kihívásokat. Én pedig hibás vagyok, mert túl sokáig (2-2 és fél hónapig) tűrtem ezt.


Rengeteg belső motivációs beszéd kellett, de végül felszólaltam ez ügyben az egyik meetingen.Visszanézve, igazából nem mondtam sokat – annyit, hogy szeretnék komplexebb dolgokat csinálni. Ezután megpróbáltam olyan feladatokat elvállalni, melyekről úgy gondoltam, hogy jobban megfelelnek a szintemnek ahelyett, hogy a munkatársaimra bíztam volna.


Tanulj meg segítséget kérniBevallom, még mindig dolgozom ezen. A kezdetekkor egészen sokszor kértem segítséget, de ahogy telt az idő, egyre rosszabbul éreztem magam miatta. Aggódtam, hogy nem mutatok elég fejlődést a kódbázis megértésében az idő múlásával. Aggódtam, hogy a kollegáim azt gondolják, hogy nem tanulok elég gyorsan, vagy szimplán nem vagyok jó a kódolásban.Túllépni ezen a bizonytalanságon és általános imposztor szindrómán elég nehéz. Nem mondhatom, hogy nekem teljesen sikerült, de tettem pár lépést az enyhítésére:

Még egy ok, amiért abbahagytam a segítségkérést, hogy sokszor túl sok segítséget kaptam. Odamentem egy senior fejlesztőhöz egy egyszerű kérdéssel, és úgy jöttem el, hogy a feladat minden érdekes részét megcsinálta helyettem. Úgyhogy próbáltam azon dolgozni, hogy konkrétabb kérdéseket tegyek fel, és mondjam, ha már megkaptam a választ, hogy ne kapjak több segítséget, mint szükséges.Nem kell szakértőnek lenned – de tényleg


„Nem kell szakértőnek lenned”. Olyan sokszor hallottam ezt, amíg fontolgattam a felszólalást helyi meetupokon és konferenciákon, és elkezdtem technikai cikkeket írni. Sokáig nem hittem el – úgyis csak azok mondják, akik már nagyon jók az adott dologban.


De egyik héten a munka miatt egy nagyon specifikus problémába kellett beleásnom magam – v3-ról v4-re fejlesztettük a react-routert. Ez a fejlesztés pedig rengeteg kutatást igényelt, mivel néhány kulcsfontosságú könyvtár elavult, és rengeteg változtatás volt.A végén nagyon sokat tanultam erről az egy specifikus könyvtárról. A napok során hihetetlen mennyiségű dokumentációt, GitHub problémát és útmutatót olvastam. Fogtam az összes információt, amit találtam, és egységesítettem, mivel nem találtam egyetlen kiterjedt összefoglaló cikket sem, ami mélyebben elmagyarázta volna, hogy mi történik. Így hát írtam egyet magam. Természetesen nem kapott túl sok figyelmet, de én megnyugodtam, mert senki nem jött utánam vasvillákkal.


Ezután elgondolkoztam, hogy mennyi „bevezetés ebbe/abba” cikket olvastam, amikor először elkezdtem tanulni egy új nyelvet vagy keretrendszert. Elég alapvető cikkek voltak, csupán kevés háttértudást követeltek, de semmi technikailag vitatott dolog. Ekkor döntöttem el, hogy a következő cikkem témája a React Hooks lesz. Semmilyen szinten nem voltam a React Hooks szakértője. Szó szerint éppen akkor jött ki, és csak néhány személyes projekthez használtam, de írtam róla egy cikket. Szóval hidd el, tényleg nem kell szakértőnek lenned.


Használd ki a személyes találkozásokat a menedzsereddel


És ha nem szoktatok ilyeneket tartani, akkor kérd, hogy legyen. Én kéthetente találkozok a menedzseremmel. Tapasztalataim szerint ezek az alkalmak nagyon jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy átlássam a munkámat, kérdéseket tegyek fel olyan dolgokról, melyek összezavartak, és általános visszajelzést adjak, hogy mi az, ami jól működik, és mi az, ami kevésbé.Néhány kérdés, amiket én szoktam feltenni:Ezeknek a beszélgetéseknek köszönhetően kaphattam különféle feladatokat, melyek jobban érdekeltek, sokkal többet tudtam tanulni a kódbázisról és általánosságban megkönnyíteni a munkámat.


Azonban minden menedzser különböző – lehet, hogy te nem mernéd feltenni ezeket a kérdéseket, de remélhetőleg így is tudnál hasznos visszajelzést kapni a munkádról.


Dokumentálj


Főleg amikor a karriered elején jársz, fontos, hogy dokumentáld, amit napi szinten csinálsz. Ez segíteni fog láttatni a fejlődésed, jobban megérteni a munkád és egyszerűen jobban átlátod vele a dolgokat. Bónuszként pedig sokkal könnyebben tudsz majd dolgokat írni az önéletrajzodba!Bevallom, én borzalmas vagyok ebben. Nagyjából hetente lefirkantok pár dolgot a füzetembe, de főleg csak a termékünk bonyolultabb részeiről. Ideális esetben le kellene írni minden nap, hogy mit értél el aznap, megjegyzéseket a kódbázisról és az általános üzleti logikáról.


Úgy gondolom, hogy erről nem beszélnek eleget. De valamelyik nap az egyik ember, akit követek Twitteren, Cecelia Martinez, megkérdezte a követőit, hogy ők milyen eszközöket használnak a dolgok dokumentálására, szóval mindenképp vess rá egy pillantást, ha érdekel a dolog.


Csatlakozz a közösséghez


A technológiai iparnak sok téren vannak problémái, de technológiában dolgozó nőként nekem segített mások követése, akik hozzám hasonló dolgokat éltek át. Tracy Lee (a This Dot Labs vezérigazgatója) összeállított egy kiváló listát a követésre érdemes nőkről.


Emellett csatlakoztam a városom Women Who Code fejezetéhez, és néha eljárok helyi meetupokra. Mint valaki, aki nagyon ideges új emberek között, sokat segített a beszélgetés egy barátságos környezetben.Találj hobbit a kódoláson kívül


Amikor először kezdtem dolgozni, nagyon sok nyomást éreztem, hogy tartsam a lépést a legújabb technológiákkal és folyamatosan tanuljak új dolgokat. De nagyon gyorsan kiégtem, mert az volt az egyetlen dolog, amit csináltam.Tettem hát két lépést hátra, és eldöntöttem, hogy felfedezek új, a kódolástól független dolgokat, amiket élvezek. Elkezdtem gitározni tanulni, hindiül tanulni, csatlakoztam egy könyvklubhoz és elkezdtem többet járni edzőterembe.


Összefoglalva, rengeteget tanultam, és remélhetőleg át tudsz ültetni pár tanácsot az én tapasztalataimból a sajátjaidba. Én izgatottan várom, hogy mit tartogat számomra az elkövetkező év!


(Forrás)

***
Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minoségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!


2019.10.21